MUUTOS MANUAALIKSI -09

AUTOMAATTI ---> M56H

AUTOMAATIN MUUTTAMINEN MANUAALIKSI  850 ja V/S/70. 


Tarvittavat osat:

* Laatikko, M56 tai M59 (turbo malliin joko M56H tai M59)

* Vetoakselit oikea ja vasen

* Vaihdelaatikkoon uudet vetoakseleiden stefat 
* Vauhtipyörä manuaalista

* Kytkimen paineasetelma, painelaakeri ja kytkinlevy

* Vaihdekeppi, vaijerit polkimien"alusta" ja kytikinpoljin
* Kytkimen pääsylinteri
* Apusylinteri, ja niiitten välillä menevä putki.
* Auton sisällä on joko vaihdettava keskikonsuli (automaatissa vaihdekepin reikä on suurempi)  tai automaatin keskikunsuliin pitää tehdä  pellistä / plexistä / muovista sapluuna pienentämään aukkoa, jotta manuaalin kumisuojus saadaan kiinnitettyä.

 

Pelkät osat eivät riitä, vaan sähkökytkentöjä joudutaan tekemään jonkin verran. Automaatin pitää olla joko P tai N tilassa, jotta auto lähtee käyntiin ja tämä toiminto tulee ohittaa kun auto muutetaan manuaaliksi. Ohituksesta on ohjeet ja kuvat myöhemmin. Vanhemmissa laatikkomalleissa esim. M56H nopeusmittarin kaapeli on laatikossa ja se saa nopeus singnaalin sitä kautta. Uusissa laatikkomalleissa esim. M59 nopeus singnaali tulee vasemmanpuoleiselta ABS anturista. Tällöin otetaan liitin irti nopeuskaapelista (joka menee laatikoon) ja siitä juotetaan piuhat  ABS anturin piuhoihin kiinni. 


PROJEKTI TEAM: Don, Jaakou, ZuluR sekä korvaamattomana apuna oli useita kavereita.


 

Eli tämä M56H-laatikko (takana) korvasi automaattilaatikon. Manuaali laatikossa oli yksi kiinnitys kannake rikki. korjausohje löytyy tämän sivuston kohdasta: korjausohjeita

Vetoakseleiden ero näkyy tästä kuvasta (automaatti ja manuaali). Manuaalissa on vahvemmat ja paksummat akselit.

Tarpeellista osaa laatikossa, varsinaisen vaihdelaatikon lisäksi.

Manuaalin vaihdekeppi ja vaihdevaijerit.

tämä mallikuva on lainattu vastaavasta projektista.

Tästä se laatikon vaihto operaatio sitten alkoi 15.3.09. Suunnitelmana oli ottaa keulasta kaikki ylimääräinen irti, jotta kone saatiin nostettua pois ja ettei esim. lokasuojiin tullut turhia lommoja. Ellei olisi muuttanut automaattia manuaaliksi, helpointa olisi ehkä ollut ujuttaa laatikko pois apurungon välistä. Ujutus tekniikkaan ei lähdetty siksi, ettei kytkin ollut volvon org. versio. Vaihdelaatikko remontin aikana myös kone sai sisäänsä erinäisiä viritysosia, joten tämäkin puolsi koneen pois nostoa keulalta. Niin kuin kuvista näkyy niin auton ulkoasuakin muovattiin samaisen muutosprosessin aikana.

Päätimme poistaa suosiolla syylärin/coolerin/ilmastoinnin kennon, valot, puskurin sekä "keulakehikon"/lukkopellin koneen noston helpottamiseksi. Lisäksi erilaisten johtojen, letkujen ja vaijereiden kanssa meni runsaasti aikaa. Huolellinen merkkaaminen, että mikä johto kuului minnekin helpotti huomattavasti kokoomisvaihetta. Tässä vaiheessa otettiin esim. automaattilaatikon vaihdevaijeri irti laatikon päästä.

Konetta nostettaessa automaattilaatikon kanssa ei ole ylimääräistä tilaa juurikaan sivuttaissuunnassa eli kieli keskellä suuta sai olla eikä kolme käsiparia ollut yhtään liioittelua.

Reippaan ahertamisen jälkeen (22.3.09) saatiin kone ja laatikko irti Jaagoun ja ZuluR:n kanssa.

Raatamisen jälkeen auton keula näytti aika tyhjälle.

Automaattilaatikko oli helppo irrottaa koneen kyljestä, kun se oli lattialla.

Kun automaatti on saatu irti, kannattaa muistaa, että vaikka olet tyhjännyt automaatin öljystä, valuu automaattiöljyä vielä runsaasti turbiinista.

Turbiinin kiinnitys on mielenkiintoinen, sillä pultit (mallia thorx) sijaitsee ns. vetolevyn takapuolella. Konetta pitää pystyä pyörittämään, että kiinnitysruuvit saadaan auki yksi kerrallaan. Molemmin puolin konetta on pieni kolo, josta kiinnitysruuvi näkyy sen ollessa kolon kohdassa.

Turbiinin irroituksen jälkeen vetolevyn kiinnityspultit ovat selkeästi näkyvissä.

Samaan aikaan kun konetta purettiin viritysosien paikalle laiton takia, työskentely auton sisätiloissa jatkui samanaikaisesti. Moottorin ja kytkimen osia odotellessa asennettiin paikalleen manuaalin polkimet. ZuluR puuhasi ahkerasti työssä, joka oli suhteellisen v-mäistä. Reilusti purkamalla sisätiloja sai hieman lisätilaa eli kannattaa suosiolla irrottaa ratin alta kaikki suojat ja kuskin penkki.

Aluksi otettiin automaatin jarrupoljin sekä poljin asetelama irti.

Automaatin jarrupoljin asetelmassa oli kaksi katkaisimen reikää, joihin tuli jarruvalon ja vakionopeussäätimen katkaisimet. Luovutusauton asetelmassa oli vain yksi reikä eli jarruvalon katkaisimen reikä. Näin ollen poljin asetelmaa piti hieman muovata, jotta siitä saatiin halutunlainen toimiva kokonaisuus.

Jarruvalon ja vakionopeussäätimen katkaisijat näyttävät tälle.

Automaatin polkimen pois otto ja manuaalin polkimien takaisin paikalleen laitto ei tapahdu käden käänteessä, paikka on ahdas ja siinä on vaikea työskennellä. Omia hermoja säästää huomattavasti se, että ruuvaa kuskin penkin irti ja nostaa auton keulaa hieman korkeammalle. Näin saa ”lähes” inhimilliset työolot.

”Uudet” polkimet (kytkin ja jarru) paikallaan. Työ vei ZuluR:ltä yhden illan, sillä kyseessä on oikeasti hankala rasti.

Poljin asetelman takana sijaitsee tämä. Tämä "vipu/tanko", joka välittää jarrun painamisen "käskyn" jarrusylinterille.

Huom! kuvassa näkyy pyöreä vaalea suojalevy, joka on merkitty punaisella viivalla. Tähän kohtaan laitetaan kytkimen pääsylinterille menevä "tanko/vipu". Ota suojalevy irti ja ”tanko/vipu” paikalle.

Suojalevy näyttää tälle konehuoneen puolelta. Ohjaamon puolelta siis ruuvit auki ja sitten levyn voi vetää pois.

Ennen kytkinpolkimen liittämistä palopellin läpimenevään "vipuun/tankoon", kannattaa kytkinsylinteri ruuvata paikalleen. Kytkimen pääsylinteri käyttää samaa nestettä jarrujen kanssa, joten siitä lähtevä letku liitetään jarrunestesäiliöön. Paikka on hieman ahdas.

Jarrunestesäiliön alapuolella on letkun paikka, joka on umpinainen. Leikkaa  pää pois  ja kytke letku tästä säiliön ja kytkimen pääsylinterin välille.

Tämän jälkeen otettiin keskikonsuli irti, jotta automaatin vaihdevipu ja vaijeri saatiin pois. Automaatissa ja manuaalissa on samankokoinen ja mallinen aukko vaihdevaijereille. Automaatin yksi vaijeri korvataan manuaalin kaksi vaijerisella versiolla. Läpimenoaukko löytyy lattiamaton alta polkimien takaa. Paikasta on kuva hieman myöhemmin, jossa näkyy "uudet" vaijerit.

Seuraavat kuvat ovat siitä miten keskikonsuli on kiinni. Keskikonsulin käsinojan kotelossa on kaksi ruuvia. Ruuvien päällä on suojalevy. Suojalevyn poistamalla saadaan kiinnitysruuvit näkyviin.

Irrota tuhkakuppi ym. osat, jotta voit avata kuvan osoittamasta kohdasta ruuvit.

Avaa ikkunannostimien ja sähköpeilien piuhojen liittimet.

Poista kansilevy käsijarrukahvan alapuolelta ja nyt pystyt nostamaan keskikonsulin pois.

Automaatin vaihdekepin reikä on suurempi kuin manuaalissa eli keskikonsuli pitää ottaa manuaaliautosta. Toinen vaihtoehto on tehdä pienennyskappale aukkoon. Pienennystä ei tarvita muuhun kuin vaihdekepin suojanahkan kiinnitykseen eli sen voi kiinnittää alapuolelle esim. sikalla.

Ennen keskikonsulin ja manuaalin vaihdekepin paikalleen laittoa laitettiin vaihdevaijerit paikoilleen. Vaijereiden paikalleen laitossa kannattaa olla tarkkana, että ne menevät oikesta kohtaa konehuoneen puolella. Ne saa menemään väärää reittiä ja silloin vaijereiden vaurioituminen tai niiden kiinnikkeen rikkoutuminen on todennäköistä. Vaihdevaijerit ja vaihdekeppi kannattaa laittaa paikalleen vasta sitten kun kone ja laatikko ovat nostettu keulalle takaisin.

 

Tuli myös kantapään kautta opittua, että vaihdevaijerit olisi kannattanut suosiolla ostaa uudet, vaikka ne hieman maksoikin. Käytetyistä vaijereista katkesi toinen ensimmäisen 5 kilometrin matkalla auton oltua kasassa. Meidän projektissa jouduttiin tekemään tämä inhottava työ kahdesti 😠.

 

tämä mallikuva on lainattu vastaavasta projektista.

Vaihdevaijerit tulee näin ohjaamon puolella.

tämä mallikuva on lainattu vastaavasta projektista.

Sitten vaan vaihdekeppi paikalleen. Kannattaa kokeilla ennen keskikonsulin takaisin paikalleen laittamista, että vaihteet menevät päälle ongelmitta.Tässä vaiheessa huomaa jos, esim vaihdevaijeri takertelee.

Sähkökytkentöjä joudutaan tekemään jonkin verran muutosprosessissa. Automaatin pitää olla joko P tai N tilassa, jotta auto lähtee käyntiin ja tämä toiminto tulee ohittaa kun auto muutetaan manuaaliksi. Sähkötyöt voi tehdä kahdella tavalla, esittelen ensimmäiseksi nopean ja helpon tavan sekä sen jälkeen kuten me teimme eli siistimme konehuoneen turhista johdoista. Itse kannatan jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Automaattivaihdelaatikkoon tulee isonippu piuhoja. Piuhat liitetään laatikkoon "skart-liittimen" näköisellä pistokkeella. Ohitus tapahtuu siten, että kytketään pistokkeet nr 6 ja 10 yhteen. Peruutusvalolle saadaan johdot kohdista pistokkeen kohdista 5 ja 9. Tämän jälkeen voidaan poistaa automaattilaatikon ohjausyksikkö --> tämän jälkeen ei automaatin vikavalot enää vilku koelaudassa.

Automaattilaatikon ja sen ohjausyksikön välillä kulkee siis isonippu piuhoja, joista vain muutama on tarpeen manuaaliksi muutettaessa.
- pakkivalon toimintaan liittyvät piuhat
- esille pitää etsiä myös piuhat, jotka pitää ohittaa, että auto saadaan käyntiin manuaalina.

Avasimme kaapelinipun suojan automaattivaihteiston ohjainyksikön päähän saakka.

Automaattilaatikon ohjausyksikkö irti samoin siihen tulevat piuhat. Näistä tulee valita kolme piuhaa, joita tarvitaan pakkivalolle ja käynnistykseen.

Fortsättning följer.

Det går en heldel kablar mellan kontakterna (botten till boxarna). Kapa inte av dom i onödan

Dessa 3 gick tidigare i automatens kontakt. (dom gick sill svarta kontakten) nu är det bara att trä dom tillbaka mot växallådan.

rödgrön = start
blå + gråblå = backningslampan

Diverse bilder på demonteringen av kabelhärvan.

I en automat går startströmmen i Grön-röda kabel till lådan.
I lådan sitter en mekanisk brytare som leder eller inte leder strömmen till startmotorn (beroende på om lådan är i P eller N läge). (kabel från automatlådan till starten är grön).
Ta bort den gröna och koppla iställer den Grön-röda till starten direkt.
Voila.. Manuell start.

Tämän verran jäi ylimääräistä piuhaa kun turhat automaattilaatikkoon menevät piuhat poistettiin.

Sedan baklningsljusen. (blå + gråblå)
I manuella lådan sitter en mekanisk brytare som leder eller inte leder ström beroende på om backen är i.

Koppla in trådarna på backningspluggen på lådan. (vi hade tappart bort orginalkontakten med skrotbilen).
Men hastighetssensorns plug var lika stor så den fick duga.


Enligt oss är det ingen skillnad hur den är kopplad då den endast leder ström från ena till andra då backen är i.

Kun saimme oikeat kytkimen osat sovitettuna kevennettyyn vauhtipyörään niin laatikkokin saatiin nostettua koneen kylkeen kiinni.

Tässä vaiheessa kannattaa laittaa seuraavat uudet stefat:
- vauhtipyörän stefa, Volvo 9458178
- vetoakselin stefat,  Volvo 6843481 

Tässä olisi yksi pikku vinkki. Yksi nakutusanturi sijaitsee v-mäisessä paikassa imusarjan alla. Johtosarja menee siten, että anturi pitää saada irti, jotta koneen voi nostaa irti 😠.

Piuha poikki ja pikaliitin väliin...vähän eristysteippiä ja piuha on valmis.

Imusarjan voi nyt laittaa paikalleen jo koneen ollessa lattialle ja homma on seuraavan kerran huomattavasti yksinkertaisempi.

Kun kone saatiin nostettua paikalleen, niin moottorin piuhoille piti katsella uusia reittiä, koska manuaali aski on pienempi ja siinä ei ole samanlaisia kiinnityspaikkoja piuha "putkille". Päivän näpraamisen jälkeen nekin löysi paikkansa.

Lopuksi manuaalin vaihdevaijerit paikalleen ja laatikon vaihto alkaa olemaan valmis.

tämä mallikuva on lainattu vastaavasta projektista.

Aiheesta löytyy myös muualta, jonkin verran ohjeita / projekti kertomuksia.

http://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=71697

www.turboperformanseclub.com.
Volvo foorumin FAQ osasto: Byta från automat till manuel växellåda i en 850/X70

http://forums.swedespeed.com/zerothread?id=107895&page=1

http://volvoforums.com/forum/showthread.php?t=25582